Heijs Neijs april 2022

50 Jaar Die Original Maastaler in Heijen,

“Een unieke club met een echt familiegevoel…..

Enkele maanden geleden zaten wij als bestuur van Die Original Maastaler, bestaande uit Gerbrand Martens (voorzitter), Cor Claassen (secretaris), Elly Collaris (penningmeester), Herman Grevers (vice-voorzitter), Jan Coenen en Frans Stoffele, (beide belast met de techniek) bij elkaar en vroegen ons af op welke wijze wij het 50-jarig bestaan van onze club zouden vieren. Want een club, dat is het. Een unieke club, waar iedereen met elkaar meeleeft in goede en slechte tijden. Niet voor niets wordt elke repetitie afgesloten met onder andere familie-mededelingen. Met name vroegen wij ons af of het virus het ons mogelijk zou maken om iets te vieren.

Ter herinnering: tien jaar geleden, in 2012, is er  ook al een uitgebreid verslag in dit blad geschreven over de geschiedenis van de vereniging. In die uitgave staat een  verslag van de eerste 40 levensjaren van deze muziekkapel. En ook op onze website (jawel) zijn beide reportages te vinden. Daarom nu een greep uit de belangrijkste evenementen van de laatste 10 jaren.

Hoogtepunten uit de laatste 10 jaren.

Die Original Maastaler heeft nog altijd een vaste plaats in de Heijense gemeenschap. De club heeft zelf haar bestaansrecht bewezen door veel inzet, betrokkenheid en een vast aantal optredens in Heijen per jaar. Denk aan het Nieuwjaarsconcert op de eerste zondag van het nieuwe jaar, het Kapellencarrousel met optredens van steeds wisselende muziekkapellen uit binnen- en buitenland en het Frühschoppen op kermiszondag. Deze vaste reeks werd een aantal keren uitgebreid met het Bitterballenconcert op het terras bij Friso en Ellen van het Heijs Hepke. Daar werd ook standaard de Gouden Bitterbal uitgereikt aan de persoon die zich speciaal had ingezet. Intussen zijn er vijf gouden bitterballen uitgereikt, aan Hetty en Gerbrand Martens, Harrie Gerrits en aan Friso en Ellen. De oorsprong van het Bitterballenconcert ligt in de veiling die D’n Toomp organiseerde om de kas te spekken na een ingrijpende verbouwing. Er werd door diverse aanwezigen geboden op alle ingrediënten die nodig zijn voor een concert. Hetty Martens was de eerste bieder op een fust bier. Spontaan boden Friso en Ellen  een gratis portie bitterballen aan. Het Bitterballenconcert was geboren

Het zou nog een extra editie van dit blad kosten om verslag te doen van alle optredens van de afgelopen jaren. Daarom een greep uit de meest bijzondere. De optredens in de Forstgarten in Kleef, vooral op de afsluitingsavond van het zomerseizoen, zijn schitterend. Daarnaast komen we al jaren in Keeken  (voor een optreden samen met de Fraps) , in Kranenburg en in Till-Moyland. En ook in België blazen wij ons partijtje mee. Maar ook dichterbij in Boxmeer, Haps, Wanroij, geven wij acte de presence.  Bij feestelijke gelegenheden van leden van de kapel zijn we present: de koninklijke onderscheiding van Frans Stoffele, het straatconcert bij de vorige zanger/secretaris Harry Seegers, bij bijzondere verjaardagen of bruiloften. Hierbij mogen de speciale jaarlijkse optredens in diverse verzorgingstehuizen in de regio niet onvermeld blijven: Bergen, Gennep, Kleef, etc.

Net als veel muziekverenigingen  hebben die Original Maastaler veel leden met een gevorderde leeftijd. Men is echter blij met de oudere leden, zeker vanwege hun historische kennis en betrokkenheid. Het ledenaantal is ondanks de hoge leeftijden niet geslonken in de afgelopen tien jaar. Er zijn nu 32 leden actief. Zo is medeoprichter Piet Franzmann weer lid geworden, na afwezigheid van een aantal jaren. Dat neemt niet weg dat de kapel naarstig op zoek is naar nieuwe leden in alle leeftijden. Iedereen is van harte welkom.

Coronatijd

In de coronatijd heeft het bestuur alles op alles gezet om toch de vaart erin te houden. Het vasthouden van de onderlinge band stond daarbij voorop. Zo werd er gerepeteerd in de tuin van Gerbrand en Elly, uiteraard met inachtneming van de corona afstandsmaatregelen. Tenminste zo goed en kwaad als dat kon, want oei, toen het eens een keer begon te regenen kropen we wel wat dichter bij elkaar… Ook in de kerk werd gerepeteerd en werd ook de H.Mis een aantal keren opgeluisterd. Want ja, d’n Toomp was dicht en alle concerten moesten worden afgelast. Het spelen in de kerk was een belevenis op zich, want de galm van orgelklanken komt toch heel anders over dan het geluid van bassen, klarinetten, trombones, trompetten, tuba’s en drums..

Samenwerking met de Heijense Revuegroep.

Vol lof zijn we daarover. Bij het 40-jarig jubileum is er een show opgevoerd met als thema “40 Jaar Die Original Maastaler in een noten dop”. In de afgelopen tien jaar is er nog meerdere keren een gezamenlijk optreden met de Revuegroep geweest. Zo trokken we door Europa met een zogenaamde bus, “Die Original Maastaler On Tour”, zelfs de Eiffeltoren werd bezocht. De romantiek in “Urlaub an der Eger” spatte van het toneel. En tijdens de Bitterbalconcerten stopte de bus pal voor de deur van de snackbar om bij te tanken. Ook in de toekomst zullen we nog regelmatig gecombineerd optreden. Het draaiboek voor een Bonte Middag en Avond ligt al een jaar klaar, maar de beschikbare tijd in D’n Toomp is niet onbeperkt, dus dat wordt volgend jaar.

Reisje

Ook de afgelopen jaren was er tijd voor een uitstapje met alle leden. Zo combineerden we een reisje naar het Sauerland met een optreden in Willingen. Het optreden zelf  was een groot succes, tenminste de eerste avond. De volgende dag was iets minder. Maar dat lag vooral aan het weer.  De Kahler Asten ligt niet voor niets daar.

Petje af voor Peter Roesgen, onze dirigent

Deze enthousiaste inwoner van Ewijk/Wijchen heeft altijd veel ideeën over het programma en werkt nauw samen met het bestuur en de muziekcommissie. Hij zorgt ervoor dat de muzikanten, afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Duitsland en Limburg, op een harmonieuze wijze samenwerken en musiceren. Daarvoor verdient hij alle lof.

Overleden

Gelukkig komt het niet vaak voor dat leden overlijden, maar toch. Vier jaar geleden overleed Theo Woschek, nadat hij eigenlijk heel goed aan het revalideren was na een zware operatie. Theo was zanger en muzikant bij de Kapel. En hij verrichtte diverse hand- en spandiensten. Hij introduceerde het borreltje (schnaps) bij de repetitie als er wat te vieren viel. De kapel luisterde de avondwake voorafgaand aan zijn uitvaart sfeervol op. Dat werd door de familie enorm gewaardeerd.

Het jubileumconcert

Het jubileumconcert met een selectie van de muziekstukken uit de afgelopen 50 jaar vindt plaats op zondag 15 mei in d’n Toomp. Alle fans en ex-leden worden hiervoor uitgenodigd. Behalve mooie muziek uit de afgelopen vijftig jaar, die door de kapel gespeeld wordt, zullen ook de jubilarissen worden gehuldigd. Met dit concert willen Die Original Maastaler publiek en fans bedanken voor hun jarenlange trouw aan de kapel en hun muziek.

Het concert begint om 14.00u in D’n Toomp. De toegang is gratis. We wensen onze fans,  gasten en bezoekers een gezellige middag met de bekende klanken van onze eigen muziekkapel.

Bestuur Die Original Maastaler